Houdbaarheid batterijen, na 20 jaar verstreken THT datum nog 1,5 volt!?

Mocht je het niet weten, maar ook batterijen hebben net zoals voedsel een houdbaarheidsdatum.

Er is geen vaste plek waar je deze datum kunt vinden, per merk & model verschilt dit nogal. Bij de ene batterij aan de achterkant/onderkant (heel klein) bij de andere ergens aan de zijkant van de wikkel. Best wel slim, want meestal heb je de verpakking niet meer 😆 .

De houdbaarheid van een Alkaline batterij is maximaal 5 jaar (bron). Als je nu batterij koop april 2022 dan zou er in elk geval 2027 op de batterij moeten staan. Mocht je dus sinds kort een batterij hebben gekocht met lager dan 2027 dan heb je een ‘oude’ batterij gekocht.

Afgelopen weekend de kast aan het opruimen, een oude zaklamp gevonden met daarin batterijen. Oei als die maar niet zijn gaan lekken, dat is vrijwel standaard als je niets met de batterij doet in een apparaat (je kent het vast wel het word een smerig boeltje). Opengemaakt, niets aan de hand! Even voor de lol is testen als ze nog vol zitten, want ja ze zijn maximaal 5 jaar goed, want er staat april 2002 (ja leest het goed 20 jaar geleden!) op de wikkel dus ergens naar alle waarschijnlijkheid in 1997 gekocht, die dingen moeten rammetje leeg zijn na 25 jaar 😉 .

De telefoon (Nokia 110 4G) ligt erbij voor verificatie van de datum dat foto echt op 9 april 2022 is gemaakt.

Batterij 20 jaar na dato nog 1,5 volt.

Voila nog iets meer dan 1,5 volt! Zeer bijzonder dat dus een batterij 25 jaar na aankoop nog voldoende lading heeft en niet is gaan lekken.

Wat je je kunt afvragen hebben de fabrikanten misschien de afgelopen jaren ook bij de batterij iets veranderd? De zogenoemde ‘slijtageslag’ ingebouwd. Dus kans op lekken vergroot en dat ze nu wel echt maximaal 5 jaar mee gaan. Hierdoor koop je dus sneller nieuwe batterijen wat dus weer sneller inkomsten oplevert voor de fabrikant.

Hieronder een zeer interessant filmpje van TerZake – De Slijtageslag @ 1-11-2011. Het word zeer vaak en al heel lang toegepast. Zo was in den beginnen de nylonkous zo sterk dat het niet kapot ging, men diende het product slechter te maken! Hoezo verspilling van producten en materialen?

Ter info het filmpje is van 2011 toen was het allemaal nog niet 1080p / FullHD 😉 .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.